Kids corner, activiteiten voor kinderen

Because adventures are the best way to learn

Tijdens alle activiteiten staat verbinding met de paarden voorop. Wij richten ons op het vergroten van (wederzijds) vertrouwen en respect, bewust worden van lichaamstaal, sensitief en diervriendelijk werken en kudde gedrag. Uiteraard met de liefste pony’s van Valkenswaard!

Ponywandelingen

Ben jij tussen de 4 en 6 jaar oud, dol op paarden maar nog té jong voor de manege? Bij Het Paardenparadijs bieden wij privé pony wandelingen aan, speciaal voor de allerkleinsten. Onder begeleiding mag jij jouw eigen pony uit de weide halen, borstelen en opzadelen. Hierna gaan wij een wandeling in het bos maken. Te paard! Papa en/of mama mogen natuurlijk ook gezellig mee wandelen. Uw wandeling aanvragen kan via het contactformulier.


Kinderfeestjes

Ben jij binnenkort jarig en vind je het leuk om dit samen met je vriendjes en/of vriendinnetjes te vieren tussen de paarden? Dat kan! Je kunt kiezen uit verschillende thema’s. Deze kun je vinden onder het kopje ‘kindermiddagen’. Voor drinken, iets lekkers en privé aandacht van de paarden voor de jarige word gezorgd.  Specifieke wensen kunnen natuurlijk altijd op voorhand doorgegeven worden.  Kosten; €12,- p.p.

Meer info of reserveren via het contactformulier. 

Kindermiddagen

Bij het Paardenparadijs worden iedere maand kindermiddagen georganiseerd. Het doel hiervan is kinderen dieper in contact met paarden te brengen én te leren dat er meer is dan alleen paard rijden. Tijdens de kindermiddagen gaan wij met de kinderen op een ongedwongen, actieve en speelse manier van alles leren over paarden. Alle kindermiddagen zijn inclusief drinken en iets lekkers voor de deelnemers. Wat we leren met plezier, vergeten we nooit!

Iedere maand behandelen wij een ander thema, klik hieronder per thema voor meer informatie.

Vrijheidsdressuur

Vrijheidsdressuur is een vorm van dressuur waarin je je paard leert om op commando een beweging of oefening te verrichten. Tijdens deze kindermiddag behandelen we in vrijheid en zonder dwang de basisbeginselen van de vrijheidsdressuur.

Lichaamstaal

Lichaamstaal. Één van de belangrijkste manieren van communicatie tussen paarden onderling. Tijdens deze kindermiddag werken we aan bewust worden van ons eigen lichaam en wat we hier mee (onbewust) vertellen aan de paarden. Hoe communiceren wij met ons lichaam? Overdreven of juist heel subtiel? Dit verschilt per persoon. Hoe reageren de paarden daar op? En zijn sommige signalen die we geven misschien overbodig? 

Voeding

Wat eet een paard in de vrije natuur nou eigenlijk allemaal? En hoe zit dat dan met onze paarden? Op het terrein gaan we op onderzoek naar wat gezond én minder gezond is voor paarden. Vervolgens gaan we met de pony’s in de bossen opzoek naar gezonde snacks welke we ook volop mee terug nemen naar Het Paardenparadijs om de rest van de kudde ook blij te kunnen maken!  

Paardenpersoonlijkheden

Wist je dat er, net als bij mensen, ook bij paarden verschillende persoonlijkheden/karakters bestaan welke je aan de hand van bepaalde eigenschappen kunt indelen in karakter groepen? Tijdens deze kindermiddag gaan wij onze paarden bestuderen en beoordelen tot welke karaktergroep(en) zij behoren. Is een paard gezellig, vurig, koeltjes, stoer of juist angstig? Tijdens de omgang/training van je paard is het belangrijk om te weten tot welk karaktertype deze behoord. Ook is dit van invloed op de manier van huisvesten en gezondheid. Na deze kindermiddag kunnen de kinderen (hopelijk) beter begrijpen waarom het ene paard verschilt van het andere paard én zijn ze wellicht iets meer te weten gekomen over hun eigen persoonlijkheid en karakter…

Pimp je Pony

De pony’s gaan eerst door de wasstraat: wassen + masseren = heerlijk ruiken! Daarna is het tijd voor glitterharen, vlechten, bloemen manen, gelakte hoefjes en haarkrijt. We sluiten af door te vertellen wat we mooi vinden aan elkaar en de paarden.

Paarden massage

Net als wij heeft ook een paard wel eens een massage nodig. Als er iets niet helemaal lekker zit kun je ook een paard helpen door hem/haar te masseren! Tijdens deze kindermiddag gaan we van alles leren over (verkeerde)spierspanning en overbelasting en leren we verschillende technieken die helpen de spieren weer lekker los te maken. Hier mee zorgen we er voor dat de paarden soepel blijven, beter in hun vel zitten en dus fijner lopen en beter presteren.

Het fysieke paard

We gaan onder andere leren over de basisanatomie van het paard: skelet, hoeven, gebit en spieren. De structuur en de functies van lichaamsdelen en hun onderlinge interactie.

Zadels en optomingen

Een goed passend zadel is van groot belang en bespaard een hoop leed! Maar waarom dan eigenlijk? En hoe weet je of en wanneer een zadel goed past? De kinderen leren tijdens deze kindermiddag waarop je moet letten bij het passen van een zadel. Ze krijgen verschillende zadels te zien. Boom en boomloos, dressuur en Western. Tijdens het optoming gedeelte word er een uitgebreide uitleg gegeven over de werking van een bit in de paardenmond, en komen er heel wat bitloze optomingen voorbij waaronder stoffen rijhalster, sidepull, touwhalster en kaptoom. Alles wat we hebben geleerd brengen we natuurlijk ook in de praktijk tijdens het passen van verschillende zadels en hoofdstellen bij de paarden.