Familieopstellingen met paarden

Het Houten Huijs – Familie opstellingen met paarden door Chantal van Doorne op Het Paardenparadijs

Er zijn een heleboel systemen waar je deel van uit kan maken. Zo is je werk een systeem, maar ook het voetbalteam waarin je speelt en de familie waarin je geboren bent. Met dit laatste systeem werken we binnen de familieopstellingen; het energetische veld van je familie. Dit systeem is vaak veel groter dan we denken. Onderdeel van dit systeem zijn namelijk ook voorouders die je niet hebt gekend, broers en/of zussen die voor jouw geboorte zijn overleden, maar ook miskramen tellen mee.

In vroegere tijden wisten we nog goed hoe uiting te geven aan onze liefde en dankbaarheid richting onze voorouders. Dit deden we dmv rituelen waarbij voorouders geëerd en bedankt werden voor ontvangen kracht, steun, wijsheid en voorspoed. Heden ten dage voelen we deze connectie minder goed omdat we minder vaak bezig zijn met onze voorouders en de hiërarchie binnen de familie. Gelukkig beseffen steeds meer mensen hoe belangrijk het is kennis te hebben van de lijnen die binnen je  familie lopen en met name het daaraan gekoppelde trauma. Deze kennis maakt dat je beter weet en voelt waar jouw eigen plek is. Zo kom je los van verstrikkingen en meer in je kracht te staan.

Dikwijls zie je in opstellingswerk dat we niet op onze eigen plek staan. Dit kan voor allerhande problemen zorgen; bovengenoemde verstrikkingen. Het onbewust dragen van thematieken/trauma van anderen binnen je familiesysteem noemen we een verstrikking. Systemisch gezien staan we niet meer goed in de rangorde van de familie. Daardoor neem je een andere rol aan en doordat je op iemand anders plek staat ontvang je automatisch ook energetische info (gevoelens/trauma) betreffende die plek/persoon. Deze beleving voelt als eigen maar is niet van jou, je bent als het ware stukjes onverwerkt verleden van een ander aan het herbeleven. Punt is echter dat je nooit trauma van en voor een ander kan verwerken, je kan alleen je eigen ervaringen verwerken.

Deze verstrikkingen worden goed zicht- en voelbaar in opstellingswerk. Als er met rust en aandacht wordt gekeken naar vraagstukken en alles zichtbaar mag zijn zoals het is, ontstaat er bewustzijn op de situatie en opent er zich vaak een mogelijkheid tot beweging en heling. Door dit inzicht kan je in het vervolg andere beslissingen nemen en zo kom je anders in het leven te staan.

De paarden van het Paardenparadijs

Paarden zijn bijzonder fijngevoelige dieren. Feilloos pikken zij elkaars en de energieën/signalen van anderen op. Dit zorgt er voor dat ze haarfijn kunnen aanvoelen wanneer een kuddegenoot niet helemaal in balans of krachtig genoeg is. Ze weten wat ze aan elkaar hebben en wat ieders plek in de kudde is. Ontbrekende kwaliteiten worden voor en door elkaar opgevuld. Dit zorgt voor een continue uitgebalanceerd en harmonisch geheel. Paarden zijn zich dus nog heel, veel meer dan ons mensen,  gewaar van hun eigen plek in de kudde.

In het samenzijn met een mens zal een paard, net als in een kudde, de energie van deze persoon moeiteloos oppikken. Ze zijn net als wij mensen, zenders en ontvangers van energie. Paarden hebben een groot hart en bezitten daarmee een gigantisch en krachtig  voelend veld. Door hun oer-verbinding met Moeder Aarde zijn ze in mijn ogen wezens die naast  het voelen en spiegelen, van nature een oud weten belichamen. De kennis hoe terug te bewegen naar de essentie, naar balans. Door jezelf open te stellen voor hun aanwezigheid en hun energie kunnen ze je helpen naar die plekken in je lichaam te gaan waar energie stagneert en waar beweging,  verlichting of heling mag komen.

De paarden op het Paardenparadijs leven in een zo natuurlijke mogelijke omgeving met veel aandacht voor hun welzijn. Het is aan ons dit terrein met respect te betreden en de paarden uit te nodigen ons te helpen groeien. Zo kan er een prachtige interactie tussen mens en paard ontstaan.

Praktisch

Tijdens de workshop gaan we aan de slag aan de hand van de vragen die in de groep naar voren komen. De samenstelling van de groepen is dikwijls zo dat er gezamenlijke thema’s spelen; op die manier hebben alle deelnemers profijt van de opgestelde thema’s. En zo neemt iedereen zijn eigen ervaring en inzichten mee naar huis.

We werken op het veld dus bij slecht weer is het handig voor (extra) warme kleding en evt. regenjas te zorgen. Bij extreem warm weer of sterke zon is het handig aan zonnebrand, pet en evt. navulbare waterfles te denken.

Tevens is het aan te raden stevige schoenen te dragen daar we tussen de paarden staan.

Wie ben ik

Mijn naam is Chantal van Doorne-Jeuken. Ik ben geboren in Nijmegen maar woon nu al weer 19 jaar in Valkenswaard, samen met mijn partner en twee kinderen.

Sinds 2016 heb ik een praktijk aan huis, inmiddels is het een praktijk/atelier, daar ik een mooie weg gevonden heb tussen opstellingswerk en schilderen. Door mijn fascinatie en passie voor opstellingswerk met name op het gebied van gezondheid, connectie met de natuur en tot rust komen blijf ik onderzoeken, leren en ontdekken. Mijn kracht ligt naast mijn ervaring en kennis in het rustig en liefdevol aanwezig zijn, waardoor cliënten de ruimte en veiligheid voelen om naar binnen te keren en op een diepere laag contact met zichzelf te maken.

Gaandeweg zijn Danique en de paarden van het Paardenparadijs op mijn pad gekomen, heel organisch zijn zo de opstellingsmiddagen met de paarden ontstaan en het blijft zich ontwikkelen. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor, het geeft ook mij gelegenheid tot groeien.

Nieuwsgierig?

Kom ervaren, je bent van harte welkom, tot op het veld!