Familie opstellingen

Het Houten Huijs – Familie opstellingen met paarden door Chantal van Doorne op Het Paardenparadijs

Wat is een familie systeem?

Bij familieopstellingen werken we met het familiesysteem(veld) waarin jij bent geboren. Jij bent onderdeel van jouw familie en op die manier ook “energetisch” met hen verbonden. Zowel met je (levende) familie, alsmede familie aan gene zijde. Waar we in andere tijden nog hechte (liefdes)verbindingen met onze voorouders konden maken is er in de loop van de tijd (o.a. door trauma’s en overlevingsmechanismes) vaak (onbewust) een andere verbinding ontstaan. Namelijk verbindingen vanuit thematieken. Dit houdt in dat jij connectie bent gaan maken met familie door (zelf) stukjes van voorouders te gaan overnemen, zonder je er bewust van te zijn. In het hier en nu kan je daardoor problemen ervaren in stukken die eigenlijk helemaal niet van jou zijn.

Hoe gaat een opstelling in zijn werk?

Bij een familieopstelling kan je meedoen als vraagsteller en als representant. Iedere opstellingsmiddag zijn er een aantal vraagstellers, de rest van de aanwezigen doet mee als representant. In de ronde dat jij als vraagsteller niet aan de beurt bent kan je natuurlijk ook aan de opstelling deelnemen. Ik vraag na een kort gesprekje met de vraagsteller hem/haar twee matjes neer te leggen (ik werk met matjes omdat het overzicht geeft en ik het fijn vind om zo de energie te kaderen). Een matje voor de vraagsteller zelf en eentje voor het thema, vervolgens mag hij/zij uit de aanwezigen kiezen wie in betreffende matjes komen te staan. Als uitgekozen representant word je dan neergezet in het veld, oftewel je staat voor de energie van het betreffende familielid of thema.

Door mee te voelen (door mij) met het veld en met de opgestelde aanwezigen kan het verhaal verteld worden van jouw familie. Door het stellen van specifieke vragen en het laten uitspreken van gevoelens en emoties wordt dat wat onbewust speelde naar voren gehaald. Er mag zich ontvouwen wat er aan het licht wil komen. Het wordt uitgesproken, gevoeld, het is er. Hierdoor wordt zichtbaar wat jouw aandeel is; welk stukje van jou is, en wat van een ander. Zo wordt dat wat je onbewust deed en de beweging naar rust en balans helder. Je kan nu beslissen het voortaan anders te gaan doen. Zo kom je, in verbinding met je familie, op een andere manier in het leven te staan. Meer je eigen manier. Als representant mag je dus voor eventjes deel uitmaken van de geschiedenis van de vraagsteller, bonus daarvan is dat de plek die jij representeert dikwijls een plek is die linkt aan jouw eigen thematieken. Op die manier kan je ook zelf nog inzichten ontvangen.

Overnemen en teruggeven van thematieken

Deze overgenomen thematieken kunnen als heel eigen voelen. Soms nemen we ze namelijk al vanaf kind-zijn over, ooit zelfs nog eerder (in de baarmoeder). Echter het probleem hiermee is; je krijgt ze niet verwerkt. Het is namelijk onmogelijk een stukje voor een ander te verwerken of op te lossen; je kan alleen je eigen stukjes oppakken en verwerken. Het teruggeven van andermans stukken is een veelvoorkomende beweging bij familieopstellingen. Als duidelijk is van wie jij draagt of gedrag overneemt en betreffend familielid is opgesteld, kunnen we gaan kijken waarom jij bent gaan dragen. Maar belangrijker nog, of je bereid bent terug te geven. Door het “teruggeven” aan desbetreffende voorouder krijgt deze alsnog de mogelijkheid te gaan verwerken (helen). Ontbrekende puzzelstukjes die jij droeg worden als het ware teruggegeven. Als de puzzel weer compleet is kan hij “gelegd” worden. Het verhaal kan gezien en gevoeld worden in zijn geheel en zo afgesloten worden. Door dit “compleet maken” ontstaat er rust en acceptatie in het
familiesysteem en ook in jou.

Innemen van je eigen plek

Het gaan dragen voor/van anderen heeft dikwijls te maken met het niet willen innemen van je eigen plek. Onze voorouders en ouders zijn onze scheppers en hiermee automatisch het belangrijkste in de familie orde. Dikwijls zijn we het echter niet eens met de plek die ons toebedeeld is. Of vinden we iets van anderen in ons familieveld. Echter door over anderen te (ver)oordelen nemen we meteen al thematieken over, je maakt je op die manier namelijk groter dan de ander en gaat van je eigen plek af. Familieopstellingen heeft dan ook alles te maken met het herstel van de rangorde, opdat de energie weer kan stromen van groot naar klein, zoals bedoeld was.

  Opstellingen met paarden

Paarden zijn bijzonder fijngevoelige dieren. Dit hebben zij nodig om te kunnen overleven. Feilloos pikken zij elkaars en de energieën/signalen van anderen op. Dit zorgt er voor dat ze haarfijn kunnen aanvoelen wanneer een kuddegenoot niet helemaal in balans of krachtig genoeg is. Ze weten wat ze aan elkaar hebben en wat ieders plek in de kudde is. Ontbrekende kwaliteiten worden voor en door elkaar opgevuld. Dit zorgt voor een continue uitgebalanceerd en harmonisch geheel. Paarden zijn zich dus nog heel, veel meer dan ons mensen, gewaar van hun eigen plek.

In het samenzijn met een mens zal een paard, net als in een kudde, de energie van deze persoon moeiteloos oppikken. Door zichtbaar te maken wat op een dieper niveau zit weggestopt kan een paard helpen de onbalans in het contact te herstellen. Paarden wijzen ons oordeelloos aan wat en waar er nog iets ontbreekt en steunen ons hier bij. Is het veilig om met deze persoon een relatie aan te gaan? Welke plek neemt hij of zij in? Wat ontbreekt er in het geheel? Dat wat niet zichtbaar is, wordt door het paard gevoeld en zichtbaar gemaakt door te spiegelen.
Door hun oerverbinding met Moeder aarde en het onderdeel zijn van de natuur zijn paarden in mijn ogen wezens die naast het energetisch voelen en spiegelen, een oud weten belichamen. De kennis hoe terug te bewegen naar de stroming zoals hij bedoeld is. Naar het ritme van zijn, spelen, voelen en voeden. En waar en wanneer nodig in beweging komen.

Door met respect het terrein van de paarden te betreden en de paarden uit te nodigen ons te leren waar wij in bewustzijn mogen groeien kan er een prachtige interactie tussen mens in paard ontstaan. Voor mij is dat de magie van het paard.

Over mij en mijn praktijk ‘Het Houten Huys’

Mijn naam is Chantal van Doorne-Jeuken. Ik ben geboren in Nijmegen en woon nu al weer 18 jaar samen met mijn partner en twee kinderen in het mooie Valkenswaard. Sinds 2016 heb ik een praktijk aan huis en werk daar met veel plezier als energetisch therapeut/systemisch coach.

Mijn kracht ligt in mijn helder- en invoelend vermogen maar ook in mijn capaciteit diep te gronden en contact te maken met de aarde. Door deze connectie biedt ik cliënten een veilige ruimte om naar binnen te keren en te ervaren wat er is. Door het gebruik van systemisch werk en in afstemming op mijn client kan dat wat er onbewust speelt naar voren worden gehaald, gevoeld worden en daar waar nodig losgelaten. Het ervaren en benoemen van wat er werkelijk is geeft vaak al direct een gevoel van opluchting en brengt rust in je systeem. Je komt anders in het leven te staan en kan andere keuzes gaan maken; meer je eigen keuzes.

Opstellingswerk is in mijn ogen naast een praktische tool een enorme verrijking. Het geeft je inzichten waardoor je steeds bewuster in het leven komt te staan. Meer in verbinding met jezelf, maar ook met je familie, je gezin en anderen. Naast familieopstellingen en het opstellen met de paarden verzorg ik dag workshops en meerdaagse trainingen, maar ook voor één op één coaching kan je bij me terecht. Ben je benieuwd? Kom dan eens meedoen en kijken wat het jou brengt. Wellicht mogen we elkaar eens ontmoeten.
Je bent van harte welkom!